1795 г. – Обесена е Злата Мъгленска, след като е измъчвана зверски

...
1795 г. – Обесена е Злата Мъгленска, след като е измъчвана зверски
Коментари Харесай

На този ден: Открит е Античният театър в Пловдив

1795 г. – Обесена е Злата Мъгленска, откакто е измъчвана свиреп от османците, поради отхвърли ѝ да приеме мохамеданството; канонизирана е за светица.
Прочетете още
Според житието на светицата млад турчин я издебва и отвлича. Поискал от нея да се отхвърли от вярата си и да се омъжи за него. Тя не скланя даже пред молбите на околните си да се отхвърли от християнската религия.

Умира на 18 октомври 1795 година, откакто турците дълго и безмилостно я изтезават, а по-късно я обесват и насичат тялото ѝ на парчета.

Българската православна църква почита паметта ѝ на 18 октомври всяка година. Цариградската патриаршия, както и Гръцката православна черква, Сръбската, Руската, Македонската и други църкви я празнуват на 13 октомври, както е записано в главния източник на житието ѝ – „ Нов мартирологий “ на преподобни Никодим Светогорец.

 

1810 г. – Битка при Ловеч.

1867 г. – САЩ влиза във притежание на Аляска, откакто я купува от Русия за $7,2 милиона.

1890 г. – Основан е град Виндхук, Намибия.

1892 г. – Открива се първата платена далекосъобщителна телефонна линия Чикаго – Ню Йорк.

1918 г. – В Париж е оповестена декларация на президента на Съединени американски щати за предоставяне на независимост на Чехословакия от Австро-Унгария.

1922 г. – Създадена е британската радиостанция Би Би Си (BBC).

1944 г. – Втората международна война: Червената армия нахлува в Чехословакия.

1945 г. – СССР получава проекти на американската атомна бомба от Клаус Фукс.

1967 г. – Съветският космически апарат Венера 4 каца на Венера и става първият уред, който мери атмосферата на друга планета.

1981 г. – Открит е Античният театър в Пловдив

Античният спектакъл  на Филипополис е измежду най-добре непокътнатите антични театри в света и измежду главните туристически атракции на Пловдив.

Построен е по времето на римския император Марк Улпий Траян (98 – 117) сл. Хр. и е оголен при археологически разкопки от 1968 до 1979 година от Археологически музей Пловдив. Разположен е между Джамбаз тепе и Таксим тепе. Театърът на Филипопол e единствената непокътната антична театрална постройка по българските земи. Сградата е приспособена за актуалния културен живот на Пловдив и в нея се организират разнообразни по темперамент спектакли за към 3500 фенове. Обявен е за археологически монумент в брой. 6 на Държавен вестник от 1995 година

Античният спектакъл е прочут неправилно като „ Амфитеатъра “, което е различен тип антична сграда (амфитеатър).

 

1991 г. – Азербайджан обявява самостоятелност от Съюз на съветските социалистически републики.

 

Родени:



Жан-Клод Камий Франсоа Ван Варенберг , по-известен като  Жан-Клод Ван Дам , е белгийски актьор, занаятчия по бойни изкуства, кино производител и военен хореограф, който е прочут с екшън филмите си, от които най-известни са Ченге във времето и Универсален боец. Неговият белгийски генезис и характерната му физика, му дават и прякора  Мускулите от Брюксел . Той е от поколението кино герои, които въплъщават типичния кино екшън воин, също като Силвестър Сталоун, Арнолд Шварценегер, Брус Уилис, Чък Норис, Стивън Сегал, Уесли Снайпс, Долф Лундгрен и Чарлс Бронсън



Сергей Виталевич Безруков  е съветски артист и политик, член на Висшия съвет на политическата партия „ Единна Русия “. Той е водещ актьор в театър „ Табакерка “ под управлението на Олег Табаков. Безруков е най-младият лауреат на Държавната награда на Русия. Народен актьор на Русия от 2008 година.

От 2000 до 2015 година е женен за актрисата Ирина Безрукова. В 2013 година в става ясно фактът, че Сергей Безруков има скрито към този момент две дребни деца от актрисата Кристина Смирнова. В 2016 година се дами са режисьорката Ан Матисън.

 

 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР